Zorgsector
De zorgsector is gekend om zijn toewijding en betrokkenheid in het behartigen van andermans belangen. Zowel het gericht zijn op fysieke zorg als oog hebben voor de geestelijke noden gaat gepaard met verschillende uitdagingen. Onverwachte situaties, heftige emoties en een hoop verwachtingen van de andere zijde is een dagelijks gebeuren. Communicatie is hier essentieel om dit alles in goede banen te leiden. Waar begint en eindigt de zorg en hoe kan je op een empathische manier er voor anderen zijn met respect voor je eigen grenzen. Hierbij kan verbindende communicatie een waardevolle tool zijn.
Basisopleiding
Wat leer je?
In een basisopleiding voor de zorgsector leer je vaardigheden aan om op een krachtige manier een boodschap te brengen waarbij de ander (collega, arts, andere hulpverleners, zorgontvanger, andere betrokkene) jou kan horen en meer de bereidheid voelt om hier rekening mee te houden. Je leert in de eerste plaats hoe je in contact blijft met jezelf ongeacht hoe iemand zich uitdrukt. Je krijgt tools aan om helder te krijgen wat de functie is van jouw emoties en welke behoefte eronder schuil gaat. Er wordt verder gebouwd op deze basisvaardigheden om op een duidelijke manier je noden uit te drukken. Bijkomend krijgt je handvaten mee hoe je op een empathische manier kan luisteren naar anderen waardoor zij zich begrepen voelen. Zo werk je aan duurzame relaties met respect naar jouw eigen grenzen en die van de ander.
Inhoud
- Op een effectieve manier een boodschap overbrengen
- De functie van emoties achterhalen
- leren omgaan met jouw eigen emoties
- Omgaan met de (heftige) emoties van anderen
- Grenzen aangeven op een respectvolle manier
- Omgaan met een neen van iemand anders
- Empathisch luisteren en reageren zodat de ander zich gehoord voelt
- Op een respectvolle manier een moeilijke boodschap brengen
- Constructief omgaan met oordelen of kritiek
- Zelfzorg: hoe jezelf uitdrukken met respect voor je eigen noden en die van anderen
- Waardering uiten
- …
Aanpak
Bij interesse wordt eerst een intake gesprek ingepland om af te stemmen naar de juiste formule. Dit kan zowel telefonisch als een plaatselijk bezoek waar de voorkennis van verbindende communicatie, de wensen en noden helder in kaart worden gebracht. Een offerte wordt opgemaakt en nadien kan een training worden ingepland. Een basistraining bestaat uit twee opleidingsdagen met de mogelijkheid tot een terugkomdag. De trainingen gaan door op locatie met maximaal 12 deelnemers. De communicatie vaardigheden worden door theorie en praktische oefeningen eigen gemaakt. De focus ligt op integratie via eigen voorbeelden in de zorgsector.
Verdiepingstraining
Wat leer je?
De zorgsector is bij uitstek de plaats waar je geconfronteerd wordt met de meest uiteenlopende gevoelens van de mens. Het vraagt vaak een bewuste omgang en communicatievaardigheden om met deze emoties van jezelf en anderen om te kunnen gaan. In deze training bouwen verder op de verworven vaardigheden en inzichten van de basisopleiding. Daar waar de basisopleiding een kennismaking is met het model gaan we in een verdiepingstraining de focus leggen op integreren van de vaardigheden in allerlei zorgsituaties met de hoge verwachtingen die kenmerkend zijn voor deze sector. Je ontwikkelt nog meer de bewustwording dat elk gedrag of taalgebruik een manier is om een behoefte in te vullen. Je leert m.a.w. je eigen en andermans oordelen en gevoelens te vertalen naar behoeften met het oog op verbinding. Ook de uitdagende situaties komen aanbod. Je leert de kracht van empathisch luisteren en leert deze vaardigheid te verdiepen. Oefening baart kunst en dat is wat we in deze training ook doen. We oefenen met situaties en voorbeelden uit eigen zorgcontext. Je wordt nog meer vertrouwd met de basisprincipes en leert deze op een natuurlijke manier toe te passen in je dagelijkse situatie.
Inhoud
- De basisprincipes op een vlotte en natuurlijke manier te gebruiken
- Verdieping van het empathisch luisteren
- Op een verbindende manier omgaan met conflicten
- Omgaan met boosheid van jezelf en anderen
- Feedback op een verbindende manier ontvangen en geven.
- In verbinding blijven ongeacht hoe een ander zich uitdrukt
- Omgaan met weerstand
- De kracht van verzoeken
- Conflicthantering
- …
Aanpak
Bij interesse wordt eerst een intake gesprek ingepland om af te stemmen naar de juiste formule. Dit kan zowel telefonisch als een plaatselijk bezoek waar de voorkennis van verbindende communicatie, de wensen en noden helder in kaart worden gebracht. Een offerte wordt opgemaakt en nadien kan een training worden ingepland. Een verdiepingstraining bestaat uit twee trainingsdagen en gaan door op locatie met maximaal 12 deelnemers.
De communicatie vaardigheden worden door theorie en praktische oefeningen eigen gemaakt. De focus ligt op integratie via eigen voorbeelden in de zorgcontext.